Sık Sorulanlar Sorular
Sık Sorulanlar Sorular

Sık Sorulanlar Sorular

1. Madeni yağ nedir?

Değişik viskoziteli baz yağlara, üründen beklenen fiziksel ve kimyasal özellikleri sağlaması için, çeşitli katkı maddelerinin karıştırılmasıyla elde edilir.

2. Katık nedir?
Ürüne istenilen özellikleri kazandırmak, mevcut özellikleri geliştirmek, istenmeyen özellikleri minimuma indirmek veya yok etmek için yağlara ilave edilen kimyasallardır.

3. Viskozite nedir?
Bir akışkanın akmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Birimi mm²/s veya Centistoke (cSt) olup, belli bir sıcaklıkta ifade edilir.

4. Viskozite indeksi nedir?
Yağların sıcaklık değişimlerine karşı viskozitelerini koruyabilme özelliklerini gösteren bir değerdir. Yüksek viskozite indeksli bir yağda sıcaklık arttıkça viskozite daha az değişir.

5. Madeni yağlarda aynı üründe farklı şarjlarda sevk edilen ürünlerde renk değişimi neden meydana gelir?
Renk değişimi madeni yağın ana hammaddesi olan baz yağın rafinasyonundan kaynaklanmaktadır. Renk kalite kriteri değildir.

6. Motorda kullanılan yağın renginin değişmesi ne anlama gelmektedir?
Kaliteli bir motor yağı, içeriğindeki dispersan - deterjan katıklar sayesinde, motorda oluşan kurum parçalarını dağıtarak bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmalarını engeller. Bu nedenle rengi değişir. Dolayısıyla kirli görünen motor yağı görevini iyi yerine getiriyor demektir.

7. Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız? 
Yağın laboratuar şartlarında fiziksel ve kimyasal olarak test edilmesi gerekir.

8. Sentetik yağlara geçildiğinde yağ değişim kilometresi değişir mi?
Araçların yağ değişim kilometrelerini sadece araç üreticileri belirler. Sentetik yağların minerallere oranla daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Ancak yağ değişim kilometresi araç üreticilerinin onayı olmadan uzatıldığı takdirde, beklenen performans ve koruma için bir öngörü yapılamaz.

9. Motorda yağ eksilmesi durumunda, değişik markalı yağ eklenebilir mi?
Eklenen yağın; aynı viskozite derecesinde ve aynı API performans sınıfında olmasına dikkat edilmeli, mineral yağ ile sentetik yağ kesinlikle birbirine karıştırılmamalıdır. Karıştırıldığı takdirde, sentetik ürünlerden istenilen verim alınamaz.

10. Motor yağ seviyesi kontrolü nasıl yapılmalıdır?
Otomobilinizi düz bir zeminde park edip en az 5dk. yağın süzülmesini bekleyin.  Yağ çubuğunu çıkarıp bir bez    ya da kağıt mendil ile silin. Yağ çubuğunu yerine yerleştirip bir kaç saniye bekleyin. Maksimum seviyeyi geçmeyecek şekilde ekleme yapılmalıdır. Periyodik yağ seviye kontrolleri her 2000 km.’de bir yapılabilir.

11. Motor yağı raf ömrü kaç yıldır?
Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

12. API sınıflandırması nedir?
Sınıflandırma performans seviyeleri ve hizmet verdiği sınıfa göre yapılmaktadır. S ve C sınıflandırmalarının yanına konan harfler Performans Standartlarını belirler. Alfabenin sonraki harfi daha yüksek performansı ifade eder. Araç kullanma kılavuzunda önerilen örneğin SF seviyesi yağ ise bunun daha üst performansı SG, SH ve SJ kolaylıkla kullanılabilir. Fakat alt performansları olan SE ve SD’yi kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.

13. Motor yağına katık ilave edilmesine gerek var mıdır?
Motor yağları herhangi bir ekstra yağ katkısına gerek duyulmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu nedenle yağ katkısı kullanılması, sanılanın aksine motora zarar bile verebilir. Şanzıman, diferansiyel ve direksiyon hidrolik sistemlerinde de kullanılan yağlara fazladan herhangi bir katkı ilave edilmesine gerek yoktur.

14. Farklı kalınlaştırıcı içeren gresleri karıştırabilir miyiz?
Farklı tipte kalınlaştırıcı içeren, gresler, bir biri ile uyumsuz olabilir, sonucunda kıvamında bozulma gibi sorunlar yaşanabilir. Gres tiplerinin uyumu hakkında, teknik destek ekibinden bilgi alabilirsiniz.

15. Mineral esaslı gresler ile sentetik gresleri aynı yerde uygulayabilir miyiz?
Mineral esaslı gresler ile sentetik gresler karıştırılmadan evvel uyumu hakkında bilgi edinilmelidir. Uyumlu olsa bile, mineral esaslı gresler sentetik greslerin performansını negatif yönde etkileyebilir.

16. Rulmanı bakıma alıp, içindeki gresi temizlemek istiyoruz. Nasıl temizleyebiliriz? 
Kleen E adlı ürünümüzü, rulmanlarda bulunan gresi sökmek için kullanabilirsiniz.

17. Metal işleme emülsiyonlarını hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
 Emülsiyonda kullanılacak suyun kalitesi, emülsiyon ömrü için önem taşımaktadır, kullanımdan önce test ettirmelisiniz. Emülsiyon hazırlanmadan önce sistem temizliği yapılmalıdır. Emülsiyon hazırlarken önce su sonra yağ ilave edilmelidir.

18. Emülsiyonları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Emülsiyonlarda periyodik olarak konsantrasyon, pH gibi değerler kontrol edilmelidir. Üretici firmanın önerdiği  parametreler aralığında kullanılmalıdır.



( 9758 Okunma )